Collega in de kijker: beveiligingsadviseur Jonas Schelpe

Letterhead (4)

Rombit mag zich ondertussen al enige tijd trots een erkende ‘Recognised Security Organisation’ (RSO) noemen. Dat wil zeggen dat wij als bedrijf over de kennis en kunde beschikken om havenfaciliteiten te begeleiden en beveiliging beoordelingen uit te voeren. Aan het hoofd daarvan staat een Recognized Security Consultant. Sinds kort is dat Jonas Schelpe, die zijn voorganger – en tevens vader – Urbain Schelpe opvolgt.

Havenbedrijven moeten zich aan heel wat regels houden, met wetgevingen die voortdurend veranderen en steeds andere vereisten vragen. Dat kan voor een flinke uitdaging zorgen bij de Port Facility Security Officer (PFSO), waarover iedere ISPS havenfaciliteit moet beschikken en die verantwoordelijk is voor een beveiligingsplan, ook wel een Port Facility Security Plan genoemd. Hierin vind je tal van internationale codes en veiligheidsvoorschriften terug. Dit veiligheidsplan wordt dan ook regelmatig gecontroleerd door de overheid, onder meer via audits, inspecties, enzovoort.

Dit beveiligingsplan op peil houden is niet altijd even vanzelfsprekend. Een partner als Rombit kan dan een enorme hulp bieden, vanwege onze uitgebreide kennis, jarenlange ervaring en de nodige procedures. Hierdoor kunnen wij er mee voor zorgen dat alles verloopt zoals het hoort en dat havenfaciliteiten voldoende veiligheid en beveiliging kunnen garanderen. Dat doen we door begeleiding te bieden bij het opstellen, beoordelen, bijsturen en uitvoeren van het beveiligingsplan, tot het afstemmen met de autoriteiten en het organiseren van een interne Security Awareness Training.

Afgelopen zomer haalden we iemand nieuw aan boord om dit alles in goede banen te leiden. Jonas Schelpe is niet alleen zoon van Urbain Schelpe, die meer dan 30 jaar lang aan de slag was bij Rombit als safety and security expert, maar is bovenal iemand met een uitstekend resumé. Hij vulde jarenlang verschillende functies in bij Transport Van Delm, waaronder Terminal Manager en IT Manager, en werkte eerder ook als alarm- en beveiligingstechnieker. Je kunt dus wel stellen dat hij enorm veel kennis heeft over zowel hoe een terminal operationeel werkt als hoe security in elkaar zit.

Wij zijn alleszins ontzettend verheugd om hem aan boord te hebben, zodat wij hoogwaardige oplossingen kunnen blijven bieden, van quickscan tot een volledige ontzorging en plannen op maat!