Werken als IoT Engineer bij Rombit Solutions

Black and Purple Bold Modern Gradient Graphic Designer ID Card (3)

Eén van onze collega’s, Dieter Caes, neemt ons deze maand mee in de wereld van IoT bij Rombit Solutions.

Dieter werkt sinds oktober 2021 bij Rombit Solutions. In juni 2021 rondde hij zijn graduaatsopleiding Internet of Things af aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Een gloednieuwe opleiding om jongeren klaar te stomen voor de nieuwe arbeidsmarkt waar IoT ondertussen niet meer weg te denken is. Het feit dat wij een grote focus hebben op IoT-oplossingen was voor Dieter dan ook de doorslaggevende reden om na zijn opleiding voluit voor Rombit Solutions te kiezen.

Maar wat is dat nu precies, IoT?

Algemeen bestaat IoT – oftewel Internet of Things – uit fysieke voorwerpen, zoals auto’s, huishoudelijke apparaten en wearables, die met het internet verbonden zijn en online gegevens kunnen verzenden. Maar IoT heeft ook concepten zoals smart city, smart environment en smart transportation voortgebracht. Met sensoren kan een omgeving als enorme online datafabriek voor slimme toepassingen ingezet worden. IoT stelt dus productiesystemen in staat om digitaal met elkaar te communiceren.

Ondertussen zijn we beland in de vierde industriële revolutie (Industrie 4.0) en is IoT hier ook niet meer weg te denken.

IoT en industrie 4.0, hand in hand

Industrie 4.0 wordt over het algemeen gedefinieerd als de opkomst van digitale industriële technologie. Met Industrie 4.0 transformaties kunnen we op nieuwe, zeer productieve manieren naast machines werken. De combinatie van de nieuwste productietechnologieën, geavanceerde software en de mogelijkheden van de moderne communicatietechnologie verandert de industrie ingrijpend.

“Smart Industry” en “Smart Factory” zijn twee begrippen die vaak naar voren komen wanneer we over “Industrie 4.0” spreken. Beide termen duiden op de trend waarmee fabrieken door de inzet van onder andere IoT, cloud computing en AI (Artificial Intelligence) een steeds groter deel van de productieketen zelfstandig kunnen uitvoeren. Dit is gericht op automatische communicatie tussen verschillende computersystemen en gaat dus verder dan digitalisering en automatisering. De kwaliteit wordt op deze manier verbeterd en de productiviteit gaat omhoog, maar het verandert ook de manier waarop wij met machines omgaan en hoe deze met elkaar omgaan, wat op zijn beurt een serieuze impact heeft op het magazijn.

Welke rol speelt Rombit Solutions hierin?

Rombit ontwikkelde plug-and-play IoT-oplossingen om de veiligheid van werknemers, prestaties van intern transportmaterieel, de efficiëntie van activiteiten en de fysieke veiligheid op locatie aanzienlijk te verbeteren. Zo ontstond onder meer het Anker en de Driver Box.

Rombit Solutions installeert op zijn beurt deze toestellen en zorgt ervoor dat deze operationeel zijn. Maar nieuwe technologie betekent verandering en het is dan ook belangrijk dat werkgevers en werknemers hun kennis, vaardigheden, waarden en capaciteiten afstemmen op al deze veranderingen. Een van de beste manieren om kennis en vaardigheden te verbeteren is via opleiding. Door werknemers bloot te stellen aan relevante en consistente training kunnen bedrijven hun prestaties en resultaten op de werkplek verbeteren. Ook hierin speelt Rombit Solutions een belangrijke rol via Rombit Academy.

Wat houdt de job van IoT Engineer in?

Dieter installeert deze IoT toestellen en is daarnaast ook verantwoordelijk voor het troubleshooten ervan. Het Anker meet onder meer acceleratie, deceleratie en trillingen via een gyroscoop. Alles wordt geregistreerd en vervolgens doorgegeven aan de DriverBox. Dit is de interface via waar de bestuurder meldingen krijgt over zijn of haar rijgedrag. Het doel is om de werkplaats veiliger te maken voor zowel bestuurder als personeel dat werkzaam is op de industriële site.

Door de technologieën van Rombit met de interne systemen van de klant te verbinden, upgraden wij bestaande processen met real-time situationeel bewustzijn en bieden wij de geavanceerde gegevensanalyse die klanten nodig hebben om hun activiteiten volledig te optimaliseren.

Wat maakt de job uitdagend?

Werken als IoT Engineer betekent elke dag variatie en uitdaging. Je komt bij veel verschillende klanten en elke keer opnieuw moet er bekeken worden waar de toestellen het best geplaatst kunnen worden. Ook moet er rekening gehouden worden met het feit dat het toestel verbinding moet kunnen maken met het internet, maar het moet ook de trillingen van het voertuig kunnen opvangen en mag de bestuurder niet hinderen tijdens het rijden. Samen met de verantwoordelijke van de site wordt de optimale locatie bepaald.


Contacteer ons